‘Je bent zoveel meer dan opvoedondersteuner’

Werken in het wijkteam

Werken in het wijkteam

Melinda Reisig

In 2015 zijn veel professionals van TriviumLindenhof die hulp bij gezinnen thuis verleenden, overgestapt naar een wijk- of jeugdteam. In Zuid-Holland Zuid kwamen ze, na een sollicitatieprocedure, in dienst bij Stichting Jeugdteams Zuid-Holland Zuid, in de regio Rijnmond zijn zij gedetacheerd bij de wijkteams van de diverse gemeenten. Hulpverlener Melinda Reisig werkt voor het Jeugd Ondersteunings Team (JOT) op Goeree-Overflakkee.

‘De gemeente vertrouwt op onze ervaring’

‘De eerste maanden waren best even spannend. We zijn echt met elkaar in het diepe gesprongen. We wisten niet wat we konden verwachten. Wat werd er precies van ons gevraagd? Wat was er nodig? Wat wordt ons plekje? Wat gaat er op ons afkomen? We kregen veel ruimte en vertrouwen van de gemeente. Zij wilden vooral laagdrempelige hulp en graag op het eiland zelf, zodat de gezinnen echt in de eigen omgeving kunnen worden geholpen. Zij vertrouwden op onze ervaring om hier verder invulling aan te geven.

‘We maken gebruik van elkaars krachten en kwaliteiten’

In oktober 2014 zijn we begonnen met een pilot. We zaten met professionals van TriviumLindenhof, MEE, FlexusJeugdplein, Lucertis en Bureau Jeugdzorg bij elkaar. Ieder nam zijn eigen caseload mee. En zijn eigen specialisme. Inmiddels werken we met ruim 20 professionals samen en hebben we behalve psychologen en opvoedondersteuners ook professionals in huis die veel ervaring hebben met werken met mensen met een verstandelijke beperking, en collega’s die alles weten over het aanvragen van bijvoorbeeld persoonsgebonden budgetten. We kunnen heel veel vraagstukken behandelen. En als we het zelf niet kunnen, dan zoeken we uit waar de cliënt dan het beste terecht kan.

We hebben zelf een website opgezet en een aanvraagformulier ontwikkeld en daardoor weten bijvoorbeeld scholen en de Jeugdgezondheidszorg, maar ook gezinnen ons steeds beter te vinden. Het begon al vrij snel te lopen waardoor er zelfs helaas een wachtlijst is ontstaan.

‘Ik ben heel blij dat ik deze stap heb gemaakt’

Behalve met het werken met gezinnen, houden we ons ook bezig met het beleid en het bepalen van kaders. We zetten dat om naar praktische handvatten voor de werkvloer. We hebben diverse werkgroepen waar van alles besproken wordt en waar we ook met elkaar knopen doorhakken. Zo bekijken we bijvoorbeeld met elkaar hoe we een belangrijk onderwerp als privacy op kunnen pakken.

Er worden nu andere dingen van me gevraagd en van me verwacht. Ik ben niet meer alleen met opvoedondersteuning bezig, maar met veel meer. Ik werk ook in een mooi team, waarin we gebruik maken van ieders krachten en kwaliteiten. We werken goed samen en durven ook kritisch te zijn naar elkaar. Ik ben er achteraf heel blij mee dat ik deze stap heb gemaakt.’

U bent hier